Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Poorten-expert.nl Online advies en inspiratie voor garagedeuren en poorten.
Vergelijk meer dan 300+ erkende installateurs online!
header image
Poorten-expert.nl

Houten tuinpoort: voordelen & prijzen

Wil je je tuin of oprit stijlvol afbakenen? Dan is een houten tuinpoort absoluut het overwegen waard. Zeker als je houdt van de authentieke, tijdloze charme van een natuurproduct als hout. Bovendien heb je bij zo’n houten poort in je tuin de keuze uit talloze mogelijke uitvoeringen. Welke poort past bij jouw wensen, smaak én budget? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Houtsoorten voor tuinpoorten
Mogelijke uitvoeringen
Tuinpoorten van hout: prijzen
Houten tuinpoort: 4 voorbeelden
Ontvang nu vrijblijvend offertes

 

 

Waarom kiezen voor een houten tuinpoort?

De luxueuze look en universele schoonheid van een houten poort vallen direct op. Maar zo’n natuurproduct heeft natuurlijk nog meer voordelen dan enkel een mooie uitstraling. Een tuinpoort van hout kies je ook vanwege deze voordelen:

 • Op maat van elke woning en budget: hout kan landelijk ogen, maar ook modern als je kiest voor een strakker ontwerp. Bovendien bestaan er houten poorten in verschillende prijsklassen. Van duurdere hardhouten tuinpoorten tot houten tuinpoortjes met een lagere duurzaamheidsklasse.
 • Lange levensduur: na verloop van tijd heeft een houten poort onvermijdelijk een onderhoudsbeurt nodig (oliën, beitsen, …). Maar het goede nieuws is dat je poort dankzij zulk onderhoud heel lang meegaat. Bij hardhout gaat het zelfs om een levensduur van 25 jaar of langer.
 • Duurzaam en milieuvriendelijk: hout is een natuurproduct en volledig hernieuwbaar. De keuze voor hout is dus een keuze voor een gezondere planeet. Let er wel op dat je gaat voor een houtsoort die afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Vraag daar zeker naar bij je expert.
 • Makkelijk te combineren met andere materialen: hout is makkelijk te combineren met materialen als aluminium, staal, … Zo straalt je poort nog meer klasse uit.
 • Eenvoudig te bewerken: wil je je poort later nog verven, bv. in een andere kleur? Of heb je een paar krassen gevonden die je weg zou willen werken? Geen probleem, een product als hout laat zich makkelijk overschilderen, schuren of herstellen.

Een houten tuinpoort kopen? Vergelijk dan zeker de poorten van meerdere vakspecialisten actief in je buurt. Zo krijg je een goed beeld van alle mogelijkheden, de gangbare prijzen, de uitvoertermijnen, … Kom nu in contact met meerdere experts in jouw buurt!

houten tuinpoort

 

Houtsoorten voor tuinpoorten

Wil je jouw gedroomde houten tuinpoort samenstellen? Dan is de houtsoort een belangrijke knoop om door te hakken. Het type hout bepaalt niet alleen de kostprijs van je toekomstige poort, maar ook de uitstraling, de duurzaamheid, het benodigde onderhoud, … Je hebt de keuze uit 3 houtsoorten:

 

1. Tropisch hardhout

Afrormosia, afzelia, padouk, …: er bestaan meerdere geschikte tropische hardhoutsoorten voor jouw toekomstige poort. Die hebben allemaal de duurzaamheidsklasse I en zijn dus uiterst geschikt voor buitentoepassingen als poorten, ramen, bijgebouwen, … De meest kwalitatieve soorten gaan je hele leven lang mee, mits je het regelmatig onderhoudt. Uiteraard hangt hier wel een hoger prijskaartje aan vast.

 

2. Europees hardhout

Wil je het liefst een hardhouten tuinpoort? Dan kan je naast tropisch hout ook voor Europees hout kiezen. Denk bv. aan eik of kastanje. Deze houtsoorten gaan lang mee en hebben een fraaie uitstraling. Bovendien is deze keuze nog milieuvriendelijker omdat er minder transport voor nodig is. Zeker het overwegen waard als je je invloed op het milieu zo klein mogelijk wil houden.

 

3. Thermowood

Gaat het om een kleiner houten tuinpoortje? En wil je het graag goedkoop houden? Kies dan eerder voor thermowood. Dergelijk hout wordt onder hoge temperatuur behandeld en gaat hierdoor langer mee. Ook geïmpregneerd hout is een optie. Het gaat dan bv. om houtsoorten als grenen of vuren, die dankzij impregnatie beter bestand zijn tegen vocht, UV-straling, …

 

Mogelijke uitvoeringen van houten tuinpoorten

Naast de houtsoort moet je natuurlijk nog een aantal andere keuzes maken voor een houten tuinpoort. Wat bespreek je nog meer met je vakspecialist? Enkele belangrijke aandachtspunten:

 

 • Type tuinpoort: afhankelijk van jouw tuin of oprit zijn er verschillende poorten mogelijk. Een houten looppoort is bv. een klein tuindeurtje waar je alleen te voet of met je fiets door kan. Heb je een grotere poort nodig? Dan kies je in overleg met je plaatser eerder voor een schuifpoort of een draaipoort.
 • Enkele of dubbele poort: een kleiner houten tuinpoortje is een enkele poort met slechts 1 vleugel die opendraait. Bij grotere draaipoorten kan je ook gaan voor een dubbele houten tuinpoort. Dat is handig bij een bredere oprit en ziet er bovendien ook erg stijlvol uit.
 • Stijl van de tuinpoort: hou je het graag modern en minimalistisch? Dat kan perfect met een strakke, rechthoekige vorm zonder gefreesde lijnen en andere verfraaiingen. Maar ook een landelijke, rustieke uitstraling met gebogen vormen, verschillende onderverdelingen, … is zeker mogelijk. Kortom, jij bepaalt hoe je houten tuinpoort er uit komt te zien!
 • Bediening van de poort: dit hangt vooral van de afmetingen van je poort af. Kleine, houten tuinpoortjes draai je gewoon open met een hendel. Gaat het eerder om een grote schuifpoort? Dan laat je je poort eerder automatiseren. Professionele installateurs hebben veel ervaring met zulke automatische poorten (detectoren, soft start en close-systeem, geruisloze aandrijving, …).
 • Open of gesloten: heb je graag een poort met houten spijlen waar je doorheen kan kijken? Of liever wat meer privacy met een volledig gesloten tuinpoort? Ervaren vakmensen hebben een breed aanbod met zowel open als gesloten poorten.
 • Extra functies of niet: jij bepaalt zelf in hoeverre je je tuinpoort van hout verder laat afwerken. Wil je bv. een ingebouwde parlofoon? Je huisnummer laten bevestigen op de poort, eventueel met een brievenbus? Of verlichting laten aanbrengen? Vraag naar de opties bij de experts die je inschakelt.

 

TIP: ontvang meerdere voorstellen voor jouw tuinpoort van hout!

Wil je een breed overzicht van alle mogelijkheden voor jouw houten poort? Vraag dan voorstellen aan bij meerdere experts in je buurt. Zo zie je welke uitvoeringen er zijn, hoeveel die kosten, hoe je je poort laat afwerken, … Dat is de beste garantie op een weloverwogen keuze voor jouw houten tuinpoort.

Meerdere experts in je buurt vergelijken? Simpel! Vul gewoon ons offerteformulier in en dan zullen meerdere ervaren vakbedrijven contact met je opnemen voor een vrijblijvend voorstel. Ontvang nu meerdere offertes!

 

Tuinpoorten van hout: prijzen

De kosten voor een houten tuinpoort hangen vooral af van het type en de houtsoort. Zo kan je al een klein houten tuinpoortje kopen voor 300 à 600 euro (incl. btw). Gaat het eerder om een grotere tuinpoort van hout en schakel je een vakbedrijf in? Reken dan op startprijzen vanaf 2.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing).

BELANGRIJK: de prijzen kunnen behoorlijk verschillen van vakbedrijf tot vakbedrijf. Het is dus zeker de moeite waard om meerdere voorstellen naast elkaar te leggen. Zo vergelijk je niet alleen de prijzen, maar ook de mogelijke uitvoeringen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!

 

4 voorbeelden van houten tuinpoorten

Nog niet helemaal zeker over hoe jouw poort eruit moet komen te zien? Deze 4 voorbeelden brengen je misschien wel op ideeën:

 

VOORBEELD 1: luxueuze hardhouten tuinpoort met landelijke look

hardhouten tuinpoort

Heb je een grotere woning met een brede oprit? Dan is een houten schuif- of draaipoort ideaal. In het bovenstaande voorbeeld kozen de eigenaars voor een dubbele houten tuinpoort met 2 draaiende vleugels. De gebogen vorm en de zwarte stalen hendels geven de poort een rustieke uitstraling. Ook is zo’n draaipoort volledig te automatiseren.

 

 

VOORBEELD 2: houten schuifpoort met metalen omlijsting

houten schuifpoort tuin

Een tuinpoort van hout hoeft niet per sé landelijk te ogen. Dat bewijst het bovenstaande voorbeeld. Deze gesloten, hardhouten tuinpoort met een schuifsysteem ziet er eerder strak en minimalistisch uit. De combinatie met een zwart metalen omlijsting benadrukt dat moderne karakter nog verder.

 

 

VOORBEELD 3: dubbele houten tuinpoort in padouk

dubbele houten tuinpoort

Kleinere houten tuinpoortjes zijn uiteraard goedkoper. Maar heb je meer ruimte nodig als overgang tussen je tuin en de openbare weg? Dan is een dubbele houten tuinpoort zoals hierboven zeker geen overbodige luxe. Voor de nodige privacy hebben de eigenaars bovendien gekozen voor een gesloten uitvoering met tropisch padouk.

 

 

VOORBEELD 4: grote houten tuinpoort in thermowood

grote houten tuinpoort

Heb je een erg brede oprit? Ook dan is een houten poort zeker mogelijk. In het bovenstaande voorbeeld gaat het om 2 draaipoorten en een kleiner looppoortje in 1 grote constructie. De gebogen lijnen en de houten spijlen zorgen voor een rustieke flair die past bij de bakstenen gevel en de klinkers op de oprit.

 

 

Online offertes ontvangen

Kies voor een professionele installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen