Aluminium poorten: voordelen & opties
Aluminium poorten zijn licht van gewicht en in tegenstelling tot hout volledig onderhoudsvrij. Aangezien het sterke poorten zijn, kun je er grote overbruggingen mee maken en is automatiseren geen probleem. Zo kun je met een aluminium schuifpoort een oprit of inrit effectief beveiligen.
Voordelen van een aluminium poorten
Een van de grootste voordelen van aluminium is het lage gewicht. Aluminium is vele malen lichter dan staal maar toch erg sterk. Door het lage gewicht is de poort gemakkelijk met de hand of mechanisch te openen. Een aantal andere voordelen van aluminium zijn:
- Onderhoudsvrij (gaat niet roesten, zelfs niet als de laklaag beschadigd is)
- Verkrijgbaar in iedere gewenste kleur
- In grote maten leverbaar (enkel of dubbel uitgevoerd)
- Moderne vormgeving
- Sterk
- Lange levensduur
- In veel uitvoeringen verkrijgbaar
Kostprijs aluminium poort
Bij het bepalen van de prijzen van een poort zijn er heel wat zaken die een rol spelen. Niet alleen is de grootte en de gewenste vorm van belang maar is ook het type poort bepalend voor de prijs. Voor het afsluiten van een oprit met een mechanische schuifpoort moet je rekening houden met prijzen van 5000 tot 8000 euro. Een handbediende draaipoort is vanzelfsprekend goedkoper en is in standaardvorm doorgaans al leverbaar vanaf 1800 tot 2500 euro (inclusief installatie). Vraag offertes op maat aan bij verschillende bedrijven. Zo zie je makkelijk wie de goedkoopste is. Dit kan je gratis en vrijblijvend doen via onze offertepagina.
Verschillende uitvoeringen van aluminium poorten
Met een poort in aluminium heb je een sterke poort die bovendien licht is qua gewicht. is te verkrijgen in heel wat verschillende uitvoeringen. De uitvoering die je kiest is afhankelijk van jouw type woning en de functie die de poort moet dienen.
1) Schuifpoorten
Schuifpoorten worden vaak gebruikt als afsluiting van privéterreinen of bedrijfsterreinen. Ze zijn licht van gewicht maar stevig genoeg om grote overspanningen (tot wel 12 meter) te overbruggen. Ze kunnen in elke gewenste kleur gecoat worden en zijn door het lage gewicht indien gewenst ook vrijhangend te monteren. Aluminium schuifpoorten zijn meestal voorzien van verticale spijlen en kunnen zowel handbediend als automatisch bediend worden.
Een schuifpoort kan op een rail geplaatst worden die in de grond is verwerkt of kan zwevend (vrijhangend) bevestigd worden. Bij een vrijhangende constructie heb je aan de zijkant van de poort wat extra plaats nodig vanwege de overhang die dient als tegengewicht van de poort. Een schuifpoort op rail is goedkoper in aanschaf maar je hebt dan wel met extra grondwerken te maken waarvoor je moet betalen.
2) Gesloten aluminium poort
Met gesloten poorten creëer je een dichte afscheiding die veel privacy biedt. Meestal worden dit soort poorten gecombineerd met privacyschermen of met een ander type dichte afsluiting of worden ze aan de zijgevel van een woning bevestigd. Een gesloten aluminium poort bestaat uit een een gelast frame waarop een (geperforeerde) metalen plaat is bevestigd. De vorm van zowel de poort als de beplating varieert en je kunt kiezen uit diverse RAL kleuren.
3) Inbraakveilige poort
Als je een inbraakveilige poort wil dan moet je bij aanschaf vooral letten op het vergrendelsysteem en het hang- en sluitwerk van de poort. Dit zijn immers de punten waar inbrekers het eerste naar zullen kijken. Verder speelt natuurlijk de hoogte van de poort een rol en de wijze waarop de bovenkant is afgewerkt. Met puntige spijlen voorkom je dat gelegenheidsinbrekers snel over de poort klimmen. Om een inrit te beveiligen die wat verder van de woning licht, kun je het beste een metalen schuifpoort gebruiken. Ze zijn goed te combineren met een camerasysteem (en verlichting) en op afstand te bedienen. Zo voorkom je dat ongewenste bezoekers met een voertuig op het terrein kunnen komen.
4) Aluminium draaipoort
Draaipoorten zijn erg veelzijdig. Je kunt ze losstaand gebruiken in combinatie met een hekwerk, of in combinatie met een ander soort afsluiting. Door het relatief lage gewicht is dit type poort ook eenvoudig aan de gevel te bevestigen. Qua vormgeving kun je kiezen uit spijlen, lamellen, geperforeerde plaat of een combinatie van deze materialen. Verschillende stijlen en RAL kleuren zijn mogelijk waardoor dit type poort met veel verschillende woningstijlen te combineren is.
Gebruikte materialen
Er zijn ruwweg drie soorten metaal die voor de productie van metalen poorten gebruikt worden: aluminium, staal en gietijzer. Gegalvaniseerde stalen poorten en hekwerken worden veel gebruikt als afrastering van grote (fabrieks)terreinen. Ze zijn erg sterk en goedkoper te produceren dan aluminium hekwerken. Bij gemechaniseerde stalen poorten zijn er wel zware motoren nodig omdat staal veel zwaarder is dan aluminium. Om gewicht te besparen combineert men soms ook staal met aluminium. Aluminium hekwerken zijn duurder dan staal maar licht van gewicht en toch erg sterk. Het is om deze reden dat je ze steeds meer in het straatbeeld terug ziet.