Rolpoorten: info & prijzen
Rolpoorten zijn uiterst geschikt om grote oppervlakken mee af te sluiten zoals garages en loodsen. Ze nemen weinig ruimte in beslag en zijn hierdoor op elegante manier te integreren.
Werking en bediening rolpoort
Een rolpoort, ook wel garage rolluik genoemd, is een toegangspoort die bestaat uit smalle aluminium lamellen. De lamellen bewegen zich via aluminium zijgeleiders verticaal naar boven en beneden en wikkelen zich hierbij om een as. De as met lamellen bevindt zich in een omkasting die aan de bovenzijde van de garageopening gemonteerd wordt.
De meeste rolpoorten zijn voorzien van een elektromotor die in de as zelf is weggewerkt of zich aan de onderzijde van de omkasting bevindt. Je kan de poort bedienen met een afstandsbediening, sleutelcontact, codeklavier, wandschakelaar of een combinatie hiervan. Veel mensen kiezen voor bediening met een handzender die je aan je sleutelbos kan bevestigen. Zo kan je vanuit de auto de garage openen zonder uit te hoeven stappen.
Voordelen rolpoorten
• Elegante afsluiting
• Eenvoudig te installeren (opbouw of inbouw)
• Geschikt voor grote oppervlakken
• Neemt weinig ruimte in beslag (geen rails aan het plafond nodig zoals bij sectionaal deur)
Lamellen
De lamellen van een garage rolpoort zijn meestal gemaakt van aluminium. De holle ruimte in de lamel is gevuld met een isolerend schuim. Dit is meestal een kunststof hardschuim zoals PUR (polyurethaan). PUR is een goede isolator, waardoor de rolpoort ook enige thermische isolatie biedt. Het isolatieschuim geeft tevens stevigheid aan de lamel. De geleiders voor de lamellen zijn meestal gemaakt van geëxtrudeerd aluminium. Bij inbraakwerende rolpoorten kunnen soms andere materialen worden toegepast zoals staal. Dit biedt extra stevigheid.
Inbraakwerende rolpoorten
Inbraakwerende rolpoorten zijn gemaakt van extra stevige lamellen en hebben een extra tussenlamel, waardoor het rolluik niet geforceerd kan worden. Elektrisch bediende rolluiken zijn meestal voorzien van een ophefbeveiliging zodat de lamellen niet ongewenst omhoog bewogen kunnen worden. De wat duurdere soorten rolpoorten beschikken over het politiekeurmerk ‘veilig wonen’ en zijn meestal voorzien van een cilinderslot met onderlatbeveiliging.
Soorten afwerkingen
De lamellen van een rolpoort kunnen afgewerkt worden in een vijftiental RAL kleuren en kunnen indien gewenst voorzien worden van een houtmotief. Ook de geleiders, omkasting en de onderlat kan je van een (structuur)lak naar keuze laten voorzien.
Sectionale poort of rolpoort kopen?
Rolpoorten zijn een goede keuze wanneer je in de garage geen ruimte aan het plafond hebt voor bevestiging van rails. Ook bij nieuwbouwprojecten is een rolpoort esthetisch gezien interessant omdat je de omkasting van de lamellen dan volledig in de garage (of ander soort gebouw) kan wegwerken. Is dit niet zo belangrijk voor je, dan kies je beter voor een sectionale poort. Een sectionaalpoort heeft bredere lamellen en biedt over het algemeen een betere isolatie en meer stevigheid dan een rolpoort. De lamellen in een sectionaalpoort zullen hierdoor bij forse wind minder snel gaan ‘klapperen’ in de geleiders dan de lamellen van een rolpoort. Ook kan je bij een sectionaalpoort een extra inloopdeur of vensters aanbrengen. Dit is bij een rolpoort niet mogelijk of slechts in beperkte mate.
Rolpoorten prijs
De prijs van een rolpoort is afhankelijk van het type lamellen, de afwerking en het motortype. Gemiddeld bedraagt de prijs voor een elektrische rolpoort van drie meter breed 1500 tot 2000 euro.