Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Poorten-expert.nl Online advies en inspiratie voor garagedeuren en poorten.
Vergelijk meer dan 300+ erkende installateurs online!
header image
Poorten-expert.nl

Zijdelingse garagepoort

Heeft je garage een laag plafond? Of wil je je garagepoort ook gedeeltelijk kunnen openen om ze als inloopdeur te gebruiken? Dan is een zijdelingse garagepoort op jouw maat gesneden. Wat zijn de voordelen van zo’n poort? Welke mogelijkheden bestaan er qua materialen, kleuren en afwerkingen? En wat is de gemiddelde prijs van een zijdelingse garagepoort? Dat ontdek je allemaal in dit artikel.

Ga snel naar: voordelenprijsmogelijke uitvoeringenbedieningoffertes aanvragen

 

 

Wat is een zijdelingse garagepoort?

Een zijdelingse garagepoort staat ook bekend als een zijdelingse sectionaalpoort. Net als een gewone sectionaalpoort bestaat ook zo’n zijdelingse sectionaalpoort uit meerdere panelen die met scharnieren aan elkaar bevestigd zijn. Waar zit dan het verschil? Een zijdelingse sectionaalpoort schuift niet open van beneden naar boven, maar langs de zijkant. In tegenstelling tot een gewone sectionaalpoort heeft zo’n zijdelingse garagepoort dus geen horizontale, maar verticale panelen.

De werking van een zijwaartse sectionaalpoort is net dezelfde als die van een gewone sectionaalpoort. Het poortblad schuift via wieltjes op een rail de garage in. Je kan zelf kiezen of je de poort liever langs rechts of links wil laten openschuiven.

 

Voordelen zijdelingse garagepoort

Een garagepoort die zijwaarts open en dicht gaat… Dat biedt een aantal specifieke voordelen. Een kort overzicht:

 • Je kan je poort als inloopdeur gebruiken: snel even je garage in en uit om je fiets of wat tuingereedschap te nemen? Zijdelingse sectionaalpoorten moet je niet volledig openen zoals andere garagepoorten, een klein stukje is al voldoende. Zo doet je garagepoort ook dienst als inloopdeur.
 • Je hebt een betere thermische isolatie: als je je garagepoort telkens volledig moet openen, verlies je heel wat warmte in de winter en koelte in de zomer. Met een zijdelingse garagepoort is dat veel minder het geval. Je moet ze namelijk vaak maar een beetje openen. Goed nieuws dus voor je energiefactuur.
 • Je plafond blijft vrij: het is goed mogelijk dat er geen gewone sectionaalpoort of kantelpoort te monteren valt aan je garageplafond. Omdat er afvoerleidingen lopen, je garage een schuin dak heeft, enz. Of misschien wil je een ladder of surfplank opbergen aan je plafond. Geen probleem, met een zijwaartse sectionaalpoort blijft je plafond volledig vrij. Let op: bij een zijdelingse garagepoort moet je wel de zijmuur vrijhouden waar de poort hangt als je ze openschuift.
 • Je poort komt niet voorbij je gevel: sommige kantelpoorten komen bij het kantelen voorbij de gevel. Dat is niet zo bij zijdelingse sectionaalpoorten. Dergelijke poorten nemen buiten geen plaats in en maken integraal deel uit van je gevel. Zowel praktisch als esthetisch dus.

 

Prijs zijdelingse sectionaalpoort

De prijs van een zijdelingse sectionaalpoort is vergelijkbaar met die van een gewone sectionaalpoort. Het kostenplaatje hangt vooral af van de afmetingen van je poort, de gekozen materialen, de kwaliteit van de mechanische onderdelen (rails, wieltjes, …), de bediening (handmatig of automatisch), … Doorgaans bedraagt de prijs gemiddeld € 1.500 à 3.000 (incl. btw en montage).

Wil je goed prijzen, materialen, afwerkingsmogelijkheden, plaatsingsmethodes, adviezen, … kunnen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 verschillende vakmannen. Zo krijg je een goed beeld van de verschillende mogelijkheden. Ontvang en vergelijk vrijblijvend advies en prijzen van gespecialiseerde plaatsers actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

zijdelingse garagepoort

 

Welke mogelijke uitvoeringen?

 1. Kies je materiaal

  De panelen van een zijdelingse garagepoort bestaan meestal uit hout, PVC of metaal. PVC is doorgaans het goedkoopst, gevolgd door metaal en hout. Wil je een goede warmte- en geluidsisolatie en veel stabiliteit bij het openen en sluiten? Dan ga je best voor dubbelwandige panelen. Die zijn opgebouwd uit 2 platen, opgevuld met polyurethaan hardschuim.

 2. Kies je kleur

  Je kan kiezen uit een heel aantal basiskleuren voor je panelen. Je kan daar ook van afwijken, maar dan moet je wel rekenen op een meerprijs van gemiddeld € 50 per m².  Zo kan je je zijdelingse sectionaalpoort helemaal afstemmen op je gevel. Bovendien zijn de panelen bovenop de kleur vaak afgewerkt met een polyestergrondlaag. Zo blijven ze weerbestendig en zijn ze ook eenvoudig te kuisen.

 3. Kies je design

  Je kan gaan voor een strakke look met vlakke panelen in staal, maar ook landelijke, klassiekere motieven in hout zijn mogelijk. En daar blijft het niet bij… Je kan bv. ook een beglazingselement laten inwerken in je zijdelingse sectionaalpoort. Kortom, je bepaalt zelf de exclusieve uitstraling van je garagepoort. Goed om weten: een poortoppervlak waarin een structuur zit verwerkt is zo’n € 200 à € 300 goedkoper dan een poort met een glad oppervlak.

 

 

Handmatige of automatische bediening?

Bij zijdelingse sectionaalpoorten kan je gaan voor een handmatige of een automatische bediening. Die laatste optie is iets duurder, maar biedt wel meer comfort. Zo moet je je auto niet uit om je garagepoort te openen. Je moet ook niet telkens de poort handmatig openschuiven. Je kan ze gewoon openen vanop afstand met een druk op de handzender of zelfs via een app op je smartphone.

Welke bediening kies ik best? En welke materialen passen het best bij mijn gevel? Je kan met al je vragen terecht bij een vakman. Die geeft je graag advies op maat over de verschillende mogelijkheden en de garagepoort die voldoet aan jouw wensen en behoeftes. Om goed te kunnen vergelijken qua prijs, materialen, afwerking, … vraag je best verschillende offertes aan via onze offertepagina.

 

 

Zijdelingse sectionaalpoort of schuifpoort?

Zowel een gewone schuifpoort als een zijdelingse sectionaalpoort openen langs de zijkant van je garage en niet van beneden naar boven. Het grote verschil is dat een schuifpoort niet uit panelen, maar uit 1 groot vlak bestaat. Dat vlak schuif je dan in z’n geheel langs 1 van de wanden van je garage.

Heb je dus voldoende plaats links of rechts van je garagepoort? Dan kan je ook een gewone schuifpoort overwegen.

 

Online offertes ontvangen

Kies voor een professionele installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen