Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Poorten-expert.nl Online advies en inspiratie voor garagedeuren en poorten.
Vergelijk meer dan 300+ erkende installateurs online!
header image
Poorten-expert.nl

5 unieke landelijke poorten

Hout is het materiaal bij uitstek voor landelijke poorten. Het creëert een warme uitstraling die perfect past bij woningen op het platteland. Kies je voor een poort in hardhout? Dan geniet je van een zeer duurzame en bijzonder onderhoudsvriendelijke poort. Ook metalen poorten zijn in een landelijke omgeving zeker niet ongewoon. Stalen poorten zijn dan wel zwaarder, ze voorzien je oprit van een authentieke afsluiting. Met onderstaande inspiratievoorbeelden worden een aantal poorten omschreven die de landelijke uitstraling van een woning compleet maken.

Ga snel naar: de perfecte landelijke poort kiezenplaatsingofferte aanvragen

 

Landelijke poorten: inspiratievoorbeelden

Overweeg je een landelijke poort aan te schaffen om jezelf wat meer privacy te gunnen? Met het stevige karakter van hout zorg je voor een robuuste afsluiting. Een poort is ook het visitekaartje van je woning. Met een houten landelijke poort zorg je dus ook voor een warm welkom. Kies je voor een geautomatiseerde poort? Dan doe je dit ook nog is in stijl en hoef je niet uit te stappen om je poort te openen.

landelijke poorten open

Het bovenstaand voorbeeld illustreert perfect hoe een landelijke poort integreert met een natuurlijke omgeving. De typische vierkante vorm met een aan de bovenkant een gevarieerd motief past uitstekend bij de uitstraling van de woning en de oprit.

 

landelijke poorten afgesloten

Deze geautomatiseerde landelijke shuifpoort zorgt voor een complete afsluiting aan de straatkant. Door het schuifsysteem blijft de hoogte tussen de grond en de poort minimaal. Enkel voor de wieltjes onder de poort is er ruimte voorzien. Het hardhout zorgt voor een warme natuurlijke uitstraling. Een behandeling voor dit type hout is niet nodig. Hardhout is zeer onderhoudsvriendelijk en krijgt na verloop van tijd steeds meer karakter.

 

landelijke poorten garage

Ook voor je garage is een landelijke poort zeker geschikt. Zoals je ziet integreert de warme uitstraling van deze poorten perfect met de gevel van het landelijke huis. Net zoals een traditionele kantelpoort openen deze poorten met een kantelsysteem geheel naar boven. Een houten poort weegt al wat meer dan een aluminium poort maar het blijft nog steeds mogelijk om ze manueel te openen. Een geautomatiseerde poort zorgt wel voor meer gebruikscomfort.

 

landelijke poorten licht hout

Met deze poort wordt een nogal grote afstand overbrugd. In de meeste gevallen zijn schuifpoorten hiervoor het meest geschikt. Maar aangezien er geen ruimte is voor de poort om opzij te schuiven, zijn er twee dubbele draaipoorten voorzien. Ook is er een kleinere doorgang aan de zijkant voor voetgangers. Opnieuw zorgt de houten constructie in combinatie met de metalen scharnieren voor een warm landelijk karakter.

 

landelijke poorten zwart

Omdat er tot nu toe enkel over hout als materiaal werd gesproken, toont dit voorbeeld de mogelijkheden van een stalen landelijke poort. De poort is echter niet volledig uit metaal. Wanneer je houdt van een gesloten poort zorgt een combinatie met hout ervoor dat je niet door de poort heen kan kijken. In dit geval werd het hout zwart geverfd voor een uniforme uitstraling.

 

De perfecte landelijke poort kiezen

Nu je enkele inspiratievoorbeelden hebt bekeken, is het handig om weten welke 5 vragen je jezelf moet stellen bij het kiezen van je eigen landelijke poort:

 1. Kies je voor hout of metaal?
  Afhankelijk van de stijl van je woning is hout of metaal het best toepasbaar. Aangezien in dit artikel gesproken wordt over landelijke poorten kreeg je voornamelijk voorbeelden van houten poorten. Hout past namelijk perfect bij landelijke woningen. Een stalen spijlenpoort of een combinatie van hout en metaal zijn daarentegen zeker ook geschikt voor een landelijke uitstraling.
 2. Manueel of geautomatiseerd?
  Geautomatiseerde poorten zijn zeer populair. Niet onbegrijpelijk, want het is zo veel makkelijker om je poort te openen terwijl je in je wagen kan blijven zitten. Overweeg je om te kiezen voor een geautomatiseerde landelijke poort? Dan is het belangrijk om te bepalen waar het aandrijfsysteem moet komen. Het is mogelijk om de motor ondergronds of bovengronds te plaatsen. Een ondergrondse motor is onzichtbaar en dus esthetischer maar wel duurder dan een systeem dat bovengronds wordt gemonteerd.
 3. Draaien of schuiven?
  De manier waarop je poort opent of sluit hangt af van de ruimte die er beschikbaar is. Wanneer er niet genoeg ruimte is voor een enkelvoudige draaipoort is een dubbele draaipoort een oplossing. Nog beter bij minder beschikbare ruimte is een schuifpoort. Ze zijn vooral geschikt om grote afstanden te overbruggen zoals bijvoorbeeld een dubbele oprit. Hou er wel rekening mee dat je voldoende ruimte nodig hebt naast de poort.
 4. Wat moet de functie zijn?
  De grootte van de poort hangt af van de functie. Zo moet een poort voor je oprit breed genoeg zijn voor je wagen. Zorg voor voldoende speling zodat je vlotjes je oprit kan oprijden. Een landelijke poort is ook geschikt voor een doorgang naar je tuin. In dit geval zijn er ook kleine enkelvoudige draaipoorten die langs één zijde scharnieren.
 5. Hoe laag boven de grond?
  Een poort die volledig aansluit met de grond is helaas zelden mogelijk. Zeker in een landelijke omgeving krijg je snel te maken met lichte hellingen of met een ongelijke bodem zoals dat bijvoorbeeld bij een oprit met kasseien het geval is. Zeker bij draaipoorten moet je wat ruimte rekenen tussen de grond en de poort. Bij schuifpoorten is dit een minder groot probleem. Wanneer je houdt van een poort die mooi aansluit met je oprit is het mogelijk om de hoogte tot het minimum te beperken.

 

Online offertes ontvangen

Kies voor een professionele installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen